maanantai 24. kesäkuuta 2013

Egologisuus > Ekologisuus

Vauvan syntyminenhän tarkoittaa automaattisesti useita hankintoja (eli jumalatonta rahanmenoa).
Fiksut, tiedostavat ja muutenkin yli-ihmismäiset supervanhemmathan hankkivat kaiken vauvalle tarpeellisen kierrätyksen kautta vähän käytettynä suhteellisen pienillä investoinneilla.
Mahdollista ja järkevää, mekin olemme pyrkineet näin toimimaan
MUTTA yhden oleellisen käyttöesineen kanssa on ekologisuutemme (eli pihiytemme) kostautunut, ja kunnolla.

Lastenvaunut. Perkele.

Ensimmäisen lapsemme kanssa olimme hyvissä ajoin täysin vaunuvarustellut. Tuolloin, jouluna ennen esikoisemme syntymää (joka btw. tapahtui toukokuussa), pyysimme puolisoni kanssa yhteisesti joululahjaksi vain ja ainoastaan lastenrattaita. Tyttäremme saikin heti synnyttyään pötkötellä Emmaljungan bräniköissä supermegavaunuissa, joista löytyivätkin kaikki tarpeelliset ja tarpeettomat lisävarusteen aina hyttys- ja sadesuojista vauvaporammeisiin ja vauvalimusiinipalveluun asti. Nuo Emmaljungan jumalarattaat olivat hankintahinnaltaan lähes kahdeksansadan euron arvoiset, joten kestävän kehityksen (ja nuukuuden) hengessä päätimme, että toinen lapsemme saa tyytyä hieman edullisempiin vaunuihin.

Nyt joku jo ihmettelee miksemme säästäneet esikoisemme Emmaljungia?
Totean vain, että fuck off! Elämässä ei aina asioita, kuten veromätkyjen maksamisaikatauluja tai seuraavan lapsen hankkimista, pysty/halua/muista suunnitella niin kuin pitäisi.

Lähdimme siis vaunuostoksille yksissä tuumin hyvissä ajoin ennen poikamme syntymää ja löysimmekin lastentarvikekirpputorilta hyväkuntoiset ja edulliset (140€) yhdistelmärattaat.
Paskan vitut, ongelmat alkoivat jo ennen virallista käyttöönottoa. Renkaat tyhjenivät, akselit alkoivat jumittaa, säädöt eivät pysyneet ja kaikenlaiset ruuvit löystyivät. Muutaman kuukauden käytön jälkeen päätimmekin viedä nämä vaunut Ulvilan mummalaan "nukutusrattaiksi" ja hankkia arkikäyttöön uudet, käytetyt, vaunut. Kaikkien nettishoppailijoiden pyhätöstä, tori.fi -sivustolta, löysimmekin nopeasti ABC:n hyväkuntoiset yhdistelmärattaat naurettavaan 30€:n uloskantohintaan. Myyjä kertoi rattaiden pikkuvioista mutta tuohon hintaan emme täydellisyyttä odottaneetkaan. Rattaat olivat hieman edellisiä hankalakäyttöisemmät, pikkaisen raskaammat, vähän tönkömmät ja sen verran leveämmät, etteivät mahtuneet ulkosäilytystilamme ovesta sisään. No, onneksi pressut suojaavat sateelta.
Aina uuden, kohtalaisen vähäpätöisen vian, ilmaannuttua ajattelimme vain rattaiden huikean halpaa hintaa. Mitä sitten jos yksi rengas ei pidä ilmaa. Ostetaan uusi jne.
Tänään kuitenkin, sisäkumin pulpahdettua ulos kesken kauppareissun, päätimme vaimoni kanssa niin sanotusti heittää nykyisilläkin rattailla vesilintua. Nyt on ozbabysta tilauksessa UUDET matkarattaat, joissa on TAKUU. Näillä mennään, ekologisuus on cool mutta lastenhoidossa egologisuus on vielä piirun verran tärkeämpää.

PS. Jos jotakuta ärsyttää mahdollinen termisekoiluni niin tehtäköön tiettäväksi, että minulle rattaat, vaunut, työntökärryt, sleeponwheelsit ym. tarkoittavat yhtä ja samaa asiaa. Nimittäin sitä, että lasta ei tarvitse kokoajan kantaa sylissä :)

3 kommenttia:

  1. Noista termeistä sen verran että joskus ne kannattaa osata. Olin pitkän aikaa manaillut omien yhdistelmärattaideni renkaan käyttökelvottomaksi muuttumista sillä se hankaloitti huomattavasti autottoman ihmisen liikkumista. Käytössä oli kevyet sateenvarjorattaat jotka talvella auraamattomilla teillä olivat käytännössä kantorattaat. En tiedä kuinka monennetta kertaa tätä tilitin lapsen kummitädille joka taas yhtä monennetta kertaa totesi että hänellä on vaan ne rattaat ei vaunuja joita voisi lainata. Sitten tajusin täsmentää termit, siinä missä minä puhuin vaunuista hän ajatteli lähinnä sitä kulkuneuvoa jossa vauva ihan pienenä makaa. Sieltä saimme sitten lainaksi rattaat jotka kestävät matkan kulkua ja mahtuvat silti hyvin sekä bussiin että varastoon. Tässä tarinassa oli siis onnellinen loppu. :)

    VastaaPoista
  2. Kantsis ostaa 30 vuotta vanhat emmaljungat tai briot, jos niitä jostain vielä sää. Ei oo turhan paljon erillisiä härpäkkeitä, eikä säätöjä. Vain pyörät, niiden päällä koppa, jossa vauva voi nukkua. Kestävät, ja ne voi korjata rautalangalla, tai tavallisilla mutteriruuveilla. Kankaan voi päällystää, jos se halenee auringossa, vauva täräjää vaunuissa sopivasti, nukkuu siis hyvin. Lämpöä saa vaunuihin lisäämällä peittoja, lampaantaljalla tms. Viilenevät, kun ottaa fällyt pois. Se olisi kestävää kehitystä. tommoset vaunut kestivät helposti neljä lasta, sitten ne siirtyivät seuraavaan perheenseen ja uudet neljä lasta nukkuivat niissä. Sen jälkeen niistä tuli mökkivaunut.

    t. neljän lapsen äiti, yhen isoäiti.

    VastaaPoista
  3. Tuo kuulostaa niin tutulta. Itse päädyimme juoksurattaisiin. Isot pyörät loskaa varten, jouset kaikissa kolmessa pyörässä, turvaistuimen kiinnityspidikkeet yms. Olivat kalliit, mutta hiton hyvät.

    En ole katunut noiden hankintaa.
    http://www.ozbaby.fi/tuote/juoksurattaat-summit-x3-baby-jogger-black-grey/BJ31310/

    VastaaPoista

Pidätän täyden oikeuden poistaa huonot, tyhmät, vittumaiset tai muuten vaan turhat kommentit :)