keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Talouspoliittiisia pohdintoja arkielämästä.

Olemme vaimoni kanssa tyypillisiä nykyajan nuoria aikuisia. Tyypillisiä siis sillä tavoin, että kykymme taloudellisten suunnitelmien tekemiseen ovat vaippaikäisen tasolla. Toki huolehdimme, että asumiskulut, laskut ym. tulevat maksetuksi mutta kaikki "ylimääräinen" raha katoaa tileiltämme jo huolestuttavan paljon ennen seuraavaa palkkapäivää.
Nyt olen keksinyt siihen syyn:

RUOKA MAKSAA IHAN SAATANASTI!
(ainiin, sain palautetta karkeasti kielenkäytöstäni)
siis
Elintarvikkeet ovat nykypäivänä väestön valtaosan ostokykyyn suhteutettuna liiallisen kalliita.

Nelihenkiseltä perheeltämme kuluu elintarvikkeisiin viikossa keskimäärin 100-150 euroa.
Siis niihin kotona käytettäviin elintarvikkeisiin, mahdolliset ravintolasyömiset tulevat tuon lisäksi.
Ja jos joku luulee, että kuljemme kaupan käytävillä sokkoina ja lappaamme kärryihimme kaiken mitä eteen sattuu niin no, no. Esim. syömämme lihat ovat useimmiten tarjouslaputettuja ja toisinaan täytämme hyvillä lihatarjouksilla myös pakastintamme.

Tietenkin ruokakuluissa voisi säästää soveltamalla tonnikalanuudelilinjaa perheen arkiruokailuun, mutta kun ei tahdo eikä halua. Ja sitäpaitsi tonnikalan hintakin on omista opiskeluajoistani noussut noin 50%. Muistan, kun täytin ensimmäisen oman kotini kaappeja 75 centin hintaisilla tonnikalapurkeilla. Toissapäivänä ostamani Pirkan tonnikalaa vedessä -säilyke kuitenkin kustansi 1,10 euroa.
Emme siis osta päivittäin mitään erikoisuuksia mutta pidämme huolen siitä, että ruokapöytämme tarjonnassa on vaihtelevuutta niin lihojen kuin lisukkeidenkin suhteen, lisäksi syömme joka päivä tuoreita vihanneksia.

Onko siis ihmekään, että raha tileiltä katoaa, kun kaksi (ulkomaista) paprikaa maksoi, vuoden K-Supermarketiksi valitussa, kaupassa 2,54€. Siis 1,27€/paprika. Tiedän inflaation ja populismin ja bkt:n vaihtelun ja palkkatason sekä ostovoiman kehityskulun mutta kysynkin silti:

Olisitko maksanut edellisen valuutan voimassaoloaikana yhdestä paprikasta 7,5 markkaa?
JUMALAUTA!

Onneksi verotuksemme pitää kuitenkin huolen siitä, että, toisin kuin jenkeissä, meillä on vielä edullisempaa valmistaa itse oma ruokamme kuin huolehtia ravinnon saannista mäkkärin perheaterioilla.

Tiedän, että tämä oli turhanpäiväinen ja turhanaikainen teksti, joten tässä loppukevennykseksi kuvaa kilttiin pukeutuneesta Darth Vaderista, joka soittaa säkkipilliä ajaessaan yksipyöräisellä.



6 kommenttia:

  1. Missä oli noin halpaa tonnikalaa?

    VastaaPoista
  2. Paprikan markka hinta olisi nykyisellä kurssilla 6.35. 1€=5mk. Kallista se silti olisi.

    VastaaPoista
  3. K-Market Manhattan Turussa tarjoaa Pirkka tonnikalasäilykkeitä naurettavaan 1,10€:n hintaan :)

    VastaaPoista
  4. Itseasiassa kun euroon siirryttiin niin markka oli sidottu suhdanteeseen 1€ = 5.94573 mk.
    Tämän jälkeen tietty inflaatio tehnyt tehtävänsä mutta kyllä viimeiset hetket kun markkoja euroiksi muutettiin niin euro oli käytännössä 6mk :D

    VastaaPoista
  5. Jyri, tarkoittikohan toi kohta "sain palautetta karkeasta kielenkäytöstäni", mun sanoja eräässä lastenvaateliikkeessä? Jos, niin muista, että se palaute oli jaettu veljekset Träskelineille :).

    VastaaPoista
  6. Sanna. En tarkoita. Viittaan enemmänkin siihen, että sekä isäni että vaimoni ovat leimanneet minut teiniksi blogikiroiluni myötä ;)

    VastaaPoista

Pidätän täyden oikeuden poistaa huonot, tyhmät, vittumaiset tai muuten vaan turhat kommentit :)